framtidsmassan

Offentlig sektor går ihop och gör en digital mässa för att attrahera unga

Pandemins påverkan på samhället och arbetsmarknaden har under senaste året varit drastisk, med rekordhöga varseltal och hög arbetslöshet. Men nu börjar samhället och världens ekonomier öppna upp igen och fler företag vågar anställa. Offentlig sektor samlas nu på en digital mässa för att säkra kompetensförsörjningen. Polisen, Skatteverket, Region Skåne, Sveriges Ingenjörer och Försäkringskassan är några av utställarna.

500 000 behöver rekryteras till 2026
Pandemin har ökat trycket på många delar av offentlig sektor. Ändå är det 27 % fler som i år sökt vårdutbildningar på högskola och universitet, jämfört med 2020. Även intresset för lärarutbildningen har ökat med 37 000 fler sökande. Och det är tur, för faktum är att 500 000 personer behöver rekryteras inom offentlig sektor de närmsta fem åren.

Rekrytering i virtuell miljö
Offentlig sektor behöver därför hitta nya vägar för att säkra kompetensförsörjningen och gör nu detta med en trygg och säker digital mässa; Framtidsmässan som går av stapeln den 21 oktober i år. Framtidsmässan anordnas tillsammans med Framtidsverket i Lanseras virtuella eventplattform och är en heldag där arbetsgivare från offentlig sektor får träffa universitet- och högskolestudenter, samt arbetssökande och nyexaminerade inom alla olika studieinriktningar från hela landet.

– Att kunna bjuda in hela Sverige till en rekryteringsdag, är både inkluderande och nytänkande. Pandemin har drivit på den digitala utvecklingen och det finns mycket positivt i det. Både besökare och utställare kan delta utan att de behöver boka flygbiljett, hotell och bygga monter, vilket sparar både tid, pengar och miljö. Resultaten för utställaren blir även mer mätbar, genom att man som besökare registrerar sig och exempelvis kan söka jobb direkt i montern, berättar Sara Hellblom på Framtidsverket.

Under mässan får arbetsgivande möjligheten att presentera sin verksamhet, publicera informationsmaterial, aktuella anställningar och kommunicera med studenter via chat och video. Besökarna kan enkelt ladda upp sitt CV och söka jobb direkt under mässan.

Stort intresse för Framtidsmässan
Intresset för mässan är redan stort. Medverkar gör bland annat många av Sveriges kommuner och fackförbund, Polisen, Skatteverket, Sveriges Ingenjörer, Försäkringskassan, LKAB och Teach for Sweden.

– Tillsammans tar vi oss an den stora utmaning offentlig sektor står inför – att rekrytera en halv miljon personer till 2026, avslutar Sara Hellblom.